Täältä löydät ajatuksiani saksanpaimenkoirien kasvattamisesta, odotuksiani kasvattieni omistajille sekä tulevat pentue suunnitelmat!
Ajatuksiani kasvattamisesta ja samassa toiveeni kasvatinomistajille!
Toivon mukaan yli 10 vuotta kestävässä yhteisessä elämässä viihtyvät omistaja sekä hänen koiransa parhaiten jos koiran terveys sekä hänen ja omistajan luonteet ja toiveet kohtaavat. Näiden asioiden kohdatessa saksanpaimenkoirassa ilmenevät monipuoliset ominaisuudet tuovat rutkasti lisä iloa molempien arkeen niin niissä arkisissa oloissa kuin yhteisten harrastusten parissa kisa kentillä ja kokeissa. Joten kennelin tärkein tavoite pentueita suunniteltaessa onkin valikoida mahdollisimman terveitä ja tutkittuja vanhempia niiden suvuissa kulkevat perinnölliset sairaudet huomioon ottaen. Kun terveyspuoli suvuissa on tutkittu tarkoin kiinnittyy huomio vanhempien luonne- ja käyttöominaisuuksiin. Saksanpaimenkoiran tulisi toimia pääkopaltaan niin kotioloissa kuin siellä harrastuskentillä. Rotumääritelmän mukaisesti saksanpaimenkoiran tulee olla luonteeltaan tasapainoinen, vahvahermoinen, itsevarma, hyvin avoin, säyseä (paitsi ärsytettynä), tarkkaavainen ja ohjattavissa oleva. Sillä täytyy olla luontaiset vietit, hyvä stressin sietokyky sekä itsevarmuutta, mitä seura-, vahti-, suojelu-, palvelus- ja paimen koiralta edellytetään. Perintötekijöiden lisäksi tähän vaikuttaa suureksi osaksi myös ympäristötekijät ja omistajan määrätietoinen koiransa kouluttaminen ja aktivointi, jota saksanpaimenkoira aktiivisena rotuna todella tarvitsee pennusta asti kasvaakseen yhteiskuntakelpoiseksi, vaikkei ajatuksena kisakentille lähteminen olisikaan. Kukapa meistä ihmisistäkään ei toimettomana turhautuisi ja alkaisi käyttäytymään huonosti tai purkamaan energiaansa ei toivottuun toimintaan. Käytösongelmaisella koiralla kun ei oikeasti ole kivaa itsensä kanssa eikä varmasti kenelläkään muulla joka hänen seurassaan joutuu olemaan. Mutta jos kaikesta huolimatta näitä käytöshäiriöitä ilmenee on hyvä muistaa että voit aina rohkeasti kääntyä kasvattajasi puoleen tai paikkakuntasi koirakerhoihin, seuroihin ja ongelmakoirakouluttajiin. Koiran kouluttamisessa me kaikki voimme aina oppia uutta kun vain pidämme katseemme avarana ja mielen avoimena toisten ihmisten taidoille, tietämykselle ja kokemuksille. Mikä toimii toiselle ei välttämättä toimikkaan jollekin toiselle. Ja sitten takaisin aiheeseen ja tavoitteisiini pentueita suunnitellessa, elikkä kun pentueita suunniteltaessa terveys ja luonnepuoli ovat kunnossa niin jos kaiken tämän jälkeen onnistun ripauttamaan joukkoon vielä hieman ulkoista kauneutta on se iloinen lisä tähän pakettiin. Kauneus on jokaisen omissa silmissä ja jokaisella meistä on tietenkin omat mieltymyksensä siihen millainen on se omiin silmiin kaunis saksanpaimenkoira. Moni lukee myös rotumääritelmää omalla tavallaan, mutta itse pyrin siihen että kasvattini ovat rotumääritelmän mukaisia ja ne ovat tunnistettavia rodun edustajia.

Kuvassa näkyvä Diozemote's Dreamer on loistava esimerkki siitä minkä tyyppinen saksanpaimenkoira ulkoisesti miellyttää silmääni!
Kaikissa pentueissa pyrkimyksenä on että sukusiitosprosentti pentueissa pysyisi mahdollisimman pienenä (Suurimmillaan se on ollut B-pentueessa jossa se oli 2,39% 8:ssa sukupolvessa) jotta rodun perinnöllinen monimuotoisuus pysyisi mahdollisimman laajana. Olen pyrkinyt myös käyttämään uroksia jotka eivät ole "jalostus matadoreja" ja jos pentueitani katsookin tarkemmin niin 7 pentueesta - 4:ssä isänä on uros jolle pentue on ollut ensimmäinen ja yhdessä pentueessa isänä ulkomaalainen uros jolla ei Suomessa muita jälkeläisiä ole. Oletetusti siis suvun monimuotoisuus antaa pennuille yleistä elinvoimaa, suojaa monilta perinnöllisiltä viaoilta, ennalta ehkäisee sairauksien puhkeamisilta sekä tukee immuunijärjestelmää jonka geenikirjon kapeneminen voi johtaa esimerkiksi tulehdussairauksiin, autoimmuunitauteihin ja allergioihin. Kennelliiton sivuilta löytyykin erinomainen teksti koiran kasvatuksesta ja perinnöllisyydestä ja sieltä poimin tämän Katariina Mäen teksti 28.3.2018: "Vaikka jalostus olisi kuinka suunnitelmallista hyvänsä, voi ihminen hallita vain ominaisuuksien periytymisen todennäköisyyksiä. Hän ei pysty tarkkaan ennustamaan, minkälaisia syntyvät pennut ovat. Suurin osa koirien tärkeistä ominaisuuksista periytyy hyvin monen geenin sääteleminä. Näillä geeneillä on lisäksi yhteisvaikutuksia sekä toistensa että ympäristön kanssa, jolloin periytymisestä tulee monimutkaista." Ja niin kuin tuossa tekstissäkin lukee ympäristöllä ja geeneillä on yhtenevä vaikutus toisiinsa ja näin ollen ulkoinen tekijä voi vaikuttaa geenien ekspressioon ja erilainen ympäristö saattaa tehdä kahdesta geneettisesti samanlaisesta koirasta erilaisia. Ja taas samanlainen ympäristö saattaa vaikuttaa eri tavalla kahteen geneettisesti erilaiseen koiraan. Joten summa rum kaikki vaikuttaa siis kaikkeen ja lähtökohdat elämälle pentu saa kasvattajan tekemistä valinnoista vanhempien suhteen sekä pentulaatikosta ja pyrkimys onkin, että nämä lähtökohdat jokaiselle kasvatille olisivat parhaat mahdolliset.
Ja sitten kun pentu alkaa kasvamaan aikuiseksi ja koska terveystiedot ovat minulle ja koko rodun jalostukselle todella tärkeitä niin toivon, että kaikki kasvattini kuvataan vähintään lonkkien, kyynärien ja selän osalta! Äärimmäisen kiitollinen olen jos kasvattejani tutkitaan myös olkavarsien, polvien, silmien ja sydänkuuntelujenkin osalta, koska perinnöllisiä sairauksia löytyy myös näissä osissa kehoa ja usein ne ovat koirassa piilevinä, eikä tähän auta yhtään se että saksanpaimenkoirat osaavat tunnetusti olla kovapäisiä kipukynnyksensä kanssa eivätkä ne hevillä näytä kipujaan omistajille!
Suosittelen jokaista kasvatinomistajaani tekemään koiralleen MyDogDNA testin josta infoa löydät täältä!
Käythän myös täyttämässä koirastasi kennelliiton sivuilta löytyvän terveyskyselyn jonka löydät suoraan täältä
sekä SPL-jalostusnetistä löytyvän terveyskyselyn jonka löydät täältä!
Muistathan että koirasi kasvattaja on aina tukenasi sillä aina kaikki ei kuitenkaan terveyden osalta toteudu odotuksien mukaisesti ja joillekin yksilöille saattaa puhjeta perinnöllisiä sairauksia tai muita vikoja joita saksanpaimenkoirilla on valitettavan laajalla kirjolla epilepsiasta - erilaisiin vajaatoimintoihin sekä iho-ongelmista kasvainsairauksiin ja kaikkea noiden väliltä. Ja tästä päästäänkin suoraan siihen aiheeseen että suosittelen vahvasti kasvattieni omistajia ottamaan heti pennusta kasvatilleni vakuutuksen! Vakuutusyhtiöissä on paljon eroja ja vakuutus kannattaa valita tarkoin. Heti pikkupennusta asti otettu vakuutus kattaa usein laajimman turvan, siksi suosittelen että tutustut vakuutuksiin jo ennen kuin tulet pentua hakemaan! Realistisesti sanottuna koirien sairauksien hoitaminen on usein todella kallista ja koiranomistajan kannattaa henkisesti varautua siihen, että hoitojen onnistumisen mahdollisuudet koiran loppu elämää ajatellen, eivät välttämättä aina ole kovinkaan suuret. Tälläisessä tilanteessa voi omistaja joutua vaikean päätöksen eteen. Kaikissa tapauksissa toivon, että kun aika on sopiva kertoisit minulle kun kasvattini tarina on päättymässä, mahdollisuuksien mukaan haluaisin päästä sanomaan kasvatilleni hyvästit. Ja kun tuo tarina aikanaan päättyy ja aika on sopiva toivoisin, että kaikkien kasvattini kuolinaika ja kuolinsyy merkittäisiin jalostustietojärjestelmään! Sen voi tehdä joko sähköisesti omakoirassa tai ilmoitus koiran kuolemasta- lomakkeella jonka voi lähettää kirjeellä tai sähköpostilla. Ohjeet ilmoituksen tekemiseen ja lomakkeen löydät täältä!
Tulevat pentue suunnitelmat